Vi på Stranda tycker det skall vara enkelt att köpa sin första splitboard. Därför har vi sammanställt den här splitboardguiden. Här hittar du all den information du behöver för att välja en splitboard som passar dig och din åkning bäst. Vi hjälper dig också välja splitboardbindning och övriga tillbehör för splitboarding.
Vad och varför splitboard?
Splitboard är framtiden för den som vill ta sig bortom liftsystemens begränsningar och surfa orört puder. Eftersom splitboarden går att dela till två skidor får du en helt annan rörlighet jämfört med snöskor. För att inte glida bakåt sätter man på så kallade stighudar på sin splitboard, de ger fäste så att du inte glider bakåt. Men du kan faktiskt glida i nedförslut och spara energi.
så väljer du splitboard
Vilken längd du skall ha på din splitboard bestämmer du på samma sätt som för din vanliga snowboard, men lägg till 3-5 centimeter. Du behöver längden för att ge stabilitet på vägen upp och yta för att inte sjunka i pudret. Tänk på att du alltid kommer att ha en ryggsäck som adderar minst 5 kilo och uppåt beroende på vad du behöver för utrustning. Bredden måste vara tillräcklig så att inte fötterna tar i när du kantar splitboarden – bootar ut. Men välj en så smal bräda som möjligt eftersom en bred “skida” blir jobbig när du traverserar eller går i någon annans spår som är smalare. Se också till så att du ligger rätt i förhållande till rekommenderad vikt och tänk som sagt på de extra kilona du kommer att ha i ryggan.
Boots för splitboard
Man kan använda sina vanliga snowboardboots till splitboarding. Men det finns också specfika splitboardboots som har en betydligt hårdare sula med en läpp i framdelen som gör det lättare att sparka in steg i hård snö. En del boots är också förberedda för halvautomatiska stegjärn.
Splitboard-bindningar
Du kan inte använda dina vanliga snowboardbidningar, utan det behövs speciella splitboardbindningar, eftersom det är bindningen som håller ihop de två brädhalvorna, mer om det längre ned i den här splitboardguiden.
Olika typer av splitboards
Det första att ta hänsyn till när du skall köpa en splitboard är hur och var du planerar att åka, eftersom olika typer av splitboards är anpassade för olika åkstilar och olika typer av terräng. Strandas splitboards är designade i Sverige för skandinaviens varierande snöförhållanden. Vi har tagit fram fyra olika modeller så att du kan välja den splitboard som är bäst för dig. De sammanfaller med huvudkategorierna för freeridebrädor: all-mountain directional, split-tail och round-tail. Även om brädorna skiljer sig åt, så har de en sak gemensamt: Ett kantgrepp utöver det vanliga. Stranda är format av den ibland ganska karga verkligheten vi har här uppe i Norden med blåis och vindblåsta öppna ytor. Då krävs camber/spann och vridstyvhet för att kunna slappna av även när det är isigt. Camber (upphöjd i mitten av brädan) är också avgörande för vilket grepp du får när du går uppåt med stighudarna på. En bräda formad som en konkav ”banan” (full rocker) i mittenpartiet kommer att börja glida bakåt på grund av för dålig kontakt med snön. Med en rejäl dos rocker i nosen har en Stranda ett överlägset flyt i puder.
VÅRA SPLITBOARDS
Om du letar efter en direktionell mångsidig allmountain splitboard som kan bemästra den mest oförlåtande terrängen, kolla in Descender Backcountry, belönad med en “Editors Selection 2021” av Splitboard Journal. En splitboard som tillåter dig att landa switch och är kvick nog för backcountry freestyle. Brädan är en verklig högfarts splitboard med camber och Stranda Power Bumps™ för maximalt kantgrepp. Den har full rocker i tip- och tail för lyftkraft i både puder och skarsnö. Hastighetsgränsen är hög. Descender är det perfekta valet för tekniskt avancerad åkning i alpin miljö blandat med backcountry freestyle. Splitboarden finns även som wide och som tjejmodell. Descender finns också in lättviktsversion – Descender Fjäderlätt – utnämnd till bästa lättviktssplit av Splitboarding Magazine 2023.
Vår round-tail, Shorty Backcountry, har som namnet antyder en mycket kort tail. En splitboard som fick toppbetyg i amerikanska Blister Magazine och en “Gear Guide Select 2023” av Backcountry Magazine (USA). Shapen gör puderåkning enkel: Splitboardens korta bakdel sjunker motståndslöst ned i pudret och du kan glömma den klassiska tröttheten i det bakre benet. Perfekt i vår lite tyngre snö här uppe i Europa. Stranda Shortys långa pudernos har en mjuk rocker shape och med den lika radikala rockern i tailen bär den dig över skare och tätpackad snö samt skapar lyftkraft även i lättaste japanska puder. Shortyn har låg, kort camber som sträcker sig till strax utanför insertsen för bra grepp när du splittar och ger kontroll under feta carves. Svängradien är anpassad för kontrollerade svängar även i högre hastighet. Shortyn kommer även som splitboard anpassad för tjejer.
Tree Surfer Backcountry är pudersurfarens dröm. Utvald som en “Gear Guide Selection 2021” i amerikanska Backcountry Magazines Gear Guide. Den har en bred, utdragen nos och en tight progressiv svängradie, vilket ger den massor av flytkraft i kombination med en lekfull surfkänsla. Kombinera detta med styrkraften från dess split-tail och du har den optimala splitboarden för att ha enormt kul i björkskog, plöja genom snöhögar och bemästra djup pudersnö. Snabb, med precision, lekfull och helt enkelt rolig är de mest självklara orden som beskriver Tree Surfer. Befria sinnet och höj din snowboardåkning till helt nya nivåer med den här shapen!
Om det här är din första splitboard, så behöver du förmodligen även bindningar och stighudar. Vi erbjuder kompletta splitboard-paket som inkluderar detta.
DITT BÄSTA KÖP!allt annat du behöver
Fortsätt scrolla nedåt så reder vi ut begreppen kring vad som utgör en riktigt bra splitboard-bindning, vilka typer av stighudar som finns på marknaden och vilka hänsyn som måste tas inför valet av snowboardboot för splitboarding. Lavinsäkerhet, val av ryggsäck och stavar med mera.
stighudar för splitboards
Stighudar är självhäftande på belagssidan och har en fiberduk mot snön som ger dig grepp när du går uppåt. När fibrerna reser sig får du grepp som göra att du kan gå uppför utan att glida bakåt. Fibrerna lägger sig sedan platt när du för splitten framåt. Det finns tre typer: nylon, mohair eller en blandning av dessa. Mohair har ett bättre glid framåt men slits ut fortare. På Stranda använder vi en blandning av nylon och mohair. De kommer färdigskurna för att passa till din bräda med hårdvara anpassad för montering direkt på din Stranda splitboard. Bara att dra på inför din första tur. Inget trassel med knivar och montering av hårdvara.
splitboardbindningar
Vid splitboard-åkning är bindningar inte bara något som håller fast dig på din bräda, bindningarna är också det som håller ihop de båda brädhalvorna och de skall också erbjuda en hög funktionalitet då du går upppför. Du kan alltså inte använda vanliga bindningar på en splitboard. Hikar du i många timmar kan det vara tröttande, så hänsyn bör även tas till vikten då man köper splitboardbindningar. Ju lättare och styvare, desto dyrare. Vi erbjuder franska Plum i våra splitboardpaket, en av de bäst konstruerade splitboardbindningarna på marknaden. Plums bindningar har fördelen att verkligen koppla samman de två brädhalvorna till en solid enhet för maximal kontroll.
Splitboardhakar
Hakarna, eller hooksen finns placerade på brädans tip- och tail, ungefär 15-30 centimeter från brädans båda ändar och håller tillsammans med bindningarna samman halvorna.Hooksen är av hög betydelse för att göra brädan så solid som möjligt. Vi använder Phantom Hercules Hooks. Låg vikt, säkra och justerbara
Splitboardboots
Om du framför allt kommer att göra kortare turer i lågkuperad terräng eller kanske tillryggalägga kortare sträckor efter att liften tagit dig till toppen duger vilken snowboardboot som helst.Men så snart du siktar på fler höjdmeter, i synnerhet i alpin terräng behöver du boots som erbjuder stöd i sidled för att du inte skall få ont i anklarna och tappa greppet. Om du planerar att klättra i brant isig terräng och använda stegjärn behöver du sulor som är styva med en liten läpp i tådelen. Om du verkligen vill spara vikt och vill kunna använda automatiska tåbindningar bör du kolla upp AT-hardboots, skidboots designade för alpin skidbestigning. Hardboots har den lägsta möjliga vikten i kombination med kraftigt lateralt stöd. Hard boot-bindningar för splitboarding hittar du här Plum SOK
stavar för Splitboard
Vikbara stavar är praktiska för att de får plats inuti din ryggsäck. Som vanligt betyder lättare dyrare (kolfiber) och, i ärlighetens namn, även skörare; välj en aluminiumstav och du har en splitboardstavar som klarar många års tuff användning. Vi rekomenderar teleskopstavar i aluminium, som Kohla EVO.
lavinsäkerhet
Bege dig aldrig utanför kontrollerat skidområde utan ordentlig säkerhetsutrustning och kunskap om hur man använder den. Basutrustningen är: första-hälpenlåda, transciever (lavinsändare), sond, snöskyffel och en ryggsäck kraftig nog för att hålla din bräda om du behöver hika till fots och stor nog att rymma vatten och extrakläder. Du hittar ett komplett lavinkit här. Vi rekommenderar starkt att du också går en splitboardkurs, där du lär dig eftersökning och räddning om något går fel. Håll dig alltid informerad om de lokala snöförhållandena, innan du ger dig ut. Var medveten om att nivå 3 innebär en betydande lavinfara. Stay safe